Choď na obsah Choď na menu
 


Budapešť - Pamiatky

18. 11. 2019

Pamiatky:

Rumbach Synagóga:

Synagóga na ulici Rumbach sa nachádza v Belváros, vnútornom meste historického starého mesta Pest, vo východnej časti Budapešti. Synagóga bola postavená v roku 1872 podľa návrhu viedenského architekta Otta Wagnera. Slúžila členom neologickej komunity v Pešti.

Synagóga maurského obrodenia má osem strán a zatiaľ čo interiér zrejme potrebuje rekonštrukciu, osemhranná, balkoniovaná, kupolovitá synagóga so zložitým vzorom a maľovaná v islamskom štýle je neuveriteľne krásna. Bola postavená nie ako presná replika, ale ako pocta štýlu osemuholníkovej kupoly Skalnej moslimskej svätyne v Jeruzaleme.

V synagóge sa niekedy konajú hry a výstavy fotografií.
Rabín synagógy na ulici Rumbach bol Shloime Boruch Schmalhausen až do holokaustu a deportácie Židov z Budapešti.

 

 

20191115_212911.jpg

 

 

Parlament v Budapešti:

Je jedným z národných symbolov Maďarska a jednou z najstarších vládnych budov v Európe. Po roku 1989 tiež symbolizuje návrat Maďarska k slobode a demokracii.

Parlament (Országház) leží na nábreží Dunaja. Hlavné priečelie budovy je obrátené smerom k rieke, ale hlavný vchod je z námestia Kossuth Lajos tér. Veľkolepá budova a priľahlé námestie majú celkovú rozlohu 65 000 m². Országház je najväčšou budovou v Maďarsku. Po dokončení bola najväčšou parlamentnou budovou v Európe, v súčasnosti je druhou (po Paláci Parlamentu v Bukurešti).

 

Komplex Országházu je 268 metrov dlhý a 123 metrov široký. Jeho novogotická kopula je 96 metrov vysoká, čo má symbolický význam pripomínajúci dátum príchodu Maďarov do vlasti v roku 896.

Vonkajšie steny sú zdobené 88 plastikami maďarských náčelníkov a kráľovsedmohradských vojvodov, významných vojvodcov a ďalších, ktorí dvíhajú zrak k 96 metrov vysokej kopule týčiacej sa nad symetrickými krídlami budovy.

Po vzniku Budapešti (spojením troch miest) v roku 1873 bola potrebné postaviť novú reprezentatívnu vládnu budovu. Tú navrhol architekt Imrich Steindl. Stavba začala v roku 1885 a dokončená bola až v roku 1904. Pracovalo na nej viac ako 1000 robotníkov; na stavbu bolo použitých okolo 40 miliónov tehál, pol milióna ozdobných kameňov a 40 kg zlata.

20191116_100252.jpg

 

Mathiasov kostol:

Matyášov kostol je jednou z najznámejších dominánt Budapesti. Nachádza sa na budínskej strane Dunaja na Hradnom vrchu - Rybárskej bašte. Kostol sa elegantne vypína nad historickou časťou mesta a je dôležitým orientačným bodom v Budíne. Pôvodný kostol bol postavený v 13. storočí, počas tureckej okupácie bol prestavaný na mešitu a jeho steny boli pomaľované výjavmi z koránu.

Počas oslobodzovacích bojov na konci 18. storočia bol vážne poškodený. Po oslobodení mesta od Turkov sa stal opäť rímskokatolíckym chrámom a bol prestavaný v barokovom štýle. V roku 1867 tu bol korunovaný František Jozef I. za uhorského kráľa, ktorého manželkou bola Alžbeta, známa pod menom Sisi.

Budova chrámu bola poškodená pri zemetrasení v r. 1686. V rokoch 1873 až 1896 sa uskutočnila jeho rozsiahla rekonštrukcia do novogotickej podoby. V 20. storočí sa kostol používal ako kuchyňa okupujúcimi nemeckými vojskami.

 

 

 

budapest.jpg

 

Topánky pri Dunaji:

Pamätník na brehu Dunaja pripomína takmer štyritisíc obyvateľov Budapešti (najmä židovského pôvodu), ktorých počas druhej svetovej vojny zavraždili príslušníci Strany šípových krížov.

Obete zastrelili na brehu rieky, aby ich telá padli do vody a tam ich spláchla voda. Pred tým, ako ich zastrelili, si museli vyzliecť oblečenie a vyzuť topánky – práve tento akt pamätník pripomína.

Súčasťou pamätníka, ktorý dokončili v roku 2005, je 60 párov železných topánok. Pamätník vytvorili Gyula Pauer a Can Togay. Niektorí návštevníci k topánkam prinášajú kvety.

 

 

20191116_150959.jpg

 

Námestie hrdinov:

Hősök tere (doslova "Námestie hrdinov") je jedno z najvýznamnejších budapeštianskych námestí. Spolu s Andrássy út a Budínskym hradom sú súčasťou Svetového dedičstva UNESCO. Hősök tere sa nachádza na severnom konci Andrássy út, hneď pri mestskom parku – Városliget.

Pod námestím sa nachádza rovnomenná stanica budapeštianskeho metra.

20191116_120758.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.